Από τη στιγμή που ο πόνος του ασθενούς είναι οξύς, την ώρα την οποία βιώνει τον κολικό του νεφρού, ο κυριότερος σκοπός του ουρολόγου αποτελεί την ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο. Σε μια μικρή μερίδα ασθενών , θα χρειαστεί άμεση επέμβαση, εφόσον:
Η αφαίρεση των λίθων στο Ουροποιητικό βρίσκεται σε άμεση αντιστοιχία με το πλήθος, τη θέση και το μέγεθος αυτών. Πολλά περισταστικά κολικού των νεφρών ελέγχονται φαρμακευτικά με μια διαδικασία κατά την οποία οι Λίθοι στο Ουροποιητικό δεν υπερβαίνουν το 1cm και σε ένα ποστοστό της τάξης του 70%, αποβάλλονται φυσικά μέσω της ούρησης 4-6 εβδομάδες αργότερα. Σε έταιρη περίπτωση, η επεμβατική θεραπεία κρίνεται αναγκαία, για να επιτευχθεί θραύση και απομάκρυνση του λίθου.
Οι επεμβατικές θεραπείες είναι οι εξής:
Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των ασθενών μετεγχειρητικά, με στόχο την πλήρη και αναλυτική κλινική εικόνα τους, ώστε ο ουρολόγος να προσδιορίσει την προδιάθεση του ασθενούς για επανεμφάνιση Λίθων στο Ουροποιητικό, καθώς και την παρακολούθησή τους με υπέρηχο νεφρών-κύστης και απλή ακτινογραφία νεφρών, ουρητήρων και κύστης (ΝΟΚ).
Ακόμη, απαραίτητο είναι να παρθούν μέτρα για την αποφυγή της υποτροπής της λιθίασης. Έτσι, πρέπει να καταναλώνει ο ασθενής άφθονα υγρά που ανέρχονται στα 2,5 με 3 λίτρα ημερησίως. Πρέπει να έχει ισορροπημένη διατροφή με λήψη φυτικών ινών και αποφυγή ζωικών λευκωμάτων και λίπους, αποφυγή λήψης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού με τις τροφές, καθώς και να κάνει ισορροπημένη, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών. Ακόμη, η απώλεια βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και η μέτριας έντασης σωματική άσκηση βοηθούν στην αποφυγή της υποτροπής. Η λήψη των μέτρων από τον ασθενή αποτρέπει την επανεμφάνιση λίθου σε ποσοστό που φτάνει το 75%.